Klasserom

Flerbase-system med spesiell tilhørighet

Frikult har ikke tradisjonelle klasserom. For oss er naturen viktig som undervisningsarena, og læring skjer i en koie på fjellet så vel som i en sjark eller på gård. 

FrikultModellens pedagogikk  er blant annet basert på kontinuerlig dokumentasjon på læring – uavhengig av undervisningsarena. Dette skjer via skolens daglige dokumentasjon på HH-Lære (Helhetslære). Viktige stikkord her er «praktisk-metodisk læring» og regelmessig aktivitet og opphold i natur.

Våre klasserom er organisert gjennom et flerbase-system. Dette innebærer at våre veiledere har ansvar for en base som ligger i tilknyttning til et naturområde. Hver av disse basene  fungerer også som klasserom for de elever veileder er primærkontakt for. Gjennom dette opplever både veileder og elev en spesiell tilhørighet til «klasserommet» sitt.

Dette bidrar i sin tur til trivsel, trygghet og mestring.

Her følger en oversikt over våre viktigste klasserom:

Skillevollen Alpinsenter

IMG_1538

I tillegg til å være arena for deler av vår skole- og barnehagedrift, er Skillevollen også vår hovedbase og besøksadresse for vår administrasjon.

Skillevollen en ideell base for vår undervisningsform. I tillegg til gunstige innelokaler kan vi skreddersy undervisningsopplegg basert på en kombinasjon av teori og praktisk undervisning der friluftsliv er en sentral faktor

Ildgruben Gård

Ildgruben1

FrikultGården (Ildgruben Gård) ligger idyllisk til innerst i dalen som en gang het “Tverrådalen”. Gården ble i følge Mo Prestegjelds Gårdshistorie ryddet så tidlig som i 1642.

Frikult overtok gården i 2010 – og er et viktig «klasserom»  for våre barn og ungdommer.

Gården benyttes både som base for opplæring i Naturbruksfag, Bygg- og anlegg og selvsagt som arena for våre barne- og ungdomsskoleelever. I tillegg er dette base for Frikult-Omsorg

Jespersholmen

Sommeridyll på Jespersholmen

Egg- og dunværet Jespersholmen (Lurøy Kommune) ble ryddet rundt 1885 og hadde fast bosettning frem til 1962. Øya ligger i sør-vestre del av Solvær-arkipélet omlag én times padletur fra tettstedet Sleneset.

Jespers i Solværarkipélet

Folket her livnærte seg på fiske, enkelt jorbruk – opg ikke minst av ærfuglen: Den relativt lille holme hadde på det meste mellom 90 og 110 «e-hus» som ble stelt og passet på slik at ærfuglen fant det trygt å ligge på eggene i disse menneskeskapte redene. For fuglen innebær denne nærheten til mennesket trygghet stor sjanse for å få frem neste generasjon ærfugl. Når «ea» forlot huset med ungene, kunne folket starte sankingen og  av den verdifulle «ederduna».

Frikult overtok Jesperskolmen i 2006 og har gjennomført en relativt omfattende restaurering av både våningshus, brygge  og jordkjeller. Vi har også satt istand omlag halvparten av e-husene – en jobb som ungene i FrikultBarnehagen har ansvaret for. Enda gjenstår gjenoppbygging av blant annet fjøs og naust, så vi blir ikke arbeidsledige med det første her ute.

For oss på Frikult er Jespersholmen en arena for helhetlig læring og positiv personlig vekst.
SAMSUNG CSC

Hundbergan

DSC00005

Husmannsplassen Hundbergan fungerer som base for både helhetslære (HH), sosial trening og ikke minst som verktøy ifm utøving av fysisk aktivitet og friluftsliv. Avhengig av hvor vi starter fra, vil turen fra ”sivilisasjon” til Hundbergan ta mellom 1-3 timer.

Vanligvis er det en veileder, en lærling og to til fire elever som pleier å ta turen hit.

 

Selforslia

Skibua i Selforslia

Skibua i Selforslia er godt egnet som klasserom for en liten gruppe. Det er vanligvis opptil fem elever her, men også større grupper kan få plass.

Skibua er utstyrt med både våtrom og kjøkken, og fungerer derfor svært bra som arena for vår HH-lære .

Med naturskogen rett utenfor døra er selvsagt dette klasserommet også et  godt utgangspunkt for friluftsliv.

Vinterstid er det også tilrettelagt for snowboard, skikjøring og aking i bakkene like ved.
En veldig fin, koselig og praktisk base. Et fint sted for læring!

11H

IMG_1567

Langvass-Hytta (forkortet til 11H) ligger ved en fin sandstrand på sørsiden av Langvatnet. På vinterstid er dette klasserommet et perfekt utgangspunkt for FrikultSkolens HH-Lære: Teori og matlaging inne  i den koselige hytta og tilgang på verdens beste gymsal rett utenfor. Hver eneste vinter tilbyr Langvatnet oss en skøyte-is som bare oppleves – eller flotte turløyper i alle himmelrettninger.

På sommerstid er 11H et paradis for ungene i FrikultBarnehagen

Frikultbarnhagen 609

 

Brattland

IMG_1481

Vårt nyeste «klasserom» ligger i Hattfjelldal kommune. Brattland Gård ligger vakkert til ved foten av Hattfjellet –  omlag 5 kilometer fra grensen til Sverige og 15 km fra Hattfjelldal sentrum.

Til tross for at våningshuset er et renoveringsprosjekt, har både veiledere og elever storkoset seg på Brattland fra første stund.

Prosjektene står i kø her, men vi skynder oss langsomt og forsikrer oss at vi til enhver tid har eleven i sentrum i de prosessene som kjøres herfra.